H - Cs:08:00-17:00 P:08:00-14:30
+361/780-4383
+361/786-8351
+ 3670/634-2603

Változások a cafeteria rendszerben

A cafeteria rendszer változása 2019-ben

Az Országgyűlés már elfogadta a jövő évi adóváltozásokról szóló törvénymódosítást, mely számos ponton érinti a béren kívüli juttatások elemeit. Bár az őszi adócsomag még tartogathat változásokat, de munkaadóként mindenképpen érdemes elgondolkodni, és áttekinteni, hogy van-e olyan juttatási forma, amelynek a kedvezményes adózású előnyeit az idei évben még ki tudjuk használni.

Tekintsük át, hogy mely cafeteria elemekkel számolhatunk még 2019-ben!

 

 • Béren kívüli juttatások

Jövőre megszűnik a béren kívüli juttatásként adható, tavaly bevezetett 100.000 forintos készpénz. Amennyiben ezt a juttatást 2019-es év során biztosítjuk, úgy az nettó jogviszonyos jövedelemként viselkedik.

Mivel ezt a juttatást a munkáltatók jellemzően a munkabérrel együtt fizetik ki a tárgyhónapot követően, ezért érdemes arra figyelni, hogy a december hónapra vonatkozó pénzösszeg juttatást lehetőség szerint ne a decemberi munkabér januárban történő kifizetésével együtt fizessük ki a munkavállalóknak, hanem ezt még a december hónap során kapják meg a dolgozók.
Az Szja tv. 71. §-ában meghatározott béren kívüli juttatások tekintetében a jelenlegi ismeretek alapján megmarad az évi 450.000,- Ft keretösszeg (ha a munkáltató költségvetési szerv, akkor pedig az évi 200.000,- Ft keretösszeg).  Vendéglátás “zseb” esetén évi 150. 000 forint, szállás “zseb” esetén 225.000 forint, szabadidős tevékenység “zseb” esetén pedig 75.000 forint.
A béren kívüli juttatások 2019-es adóztatásában csupán apróbb finomítás várható. Mivel megszűnik az (14%-os mértékű) egészségügyi hozzájárulás és helyette a 19,5% mértékű szociális hozzájárulási adót kell fizetni, ezért (hogy az adóterhelés jelentősen ne változzon) megszűnik az 1,18-as adóalap-kiegészítés, így csupán 15 %-os személyi jövedelemadót, és 19,5 %-os szociális hozzájárulást kell fizetni, ami azt jelenti, hogy a jelenlegi 34,22 %-os adóteher, 34,5 %-ra változik.

 

 1. Egyes meghatározott juttatások

Sok munkáltató a 2018-as év során azonban még biztosít a munkavállalók részre az Szja tv. 70. §-ában megfogalmazott egyes meghatározott juttatásokat is.2019-től viszont ezeket a „nevesítetlen” juttatásokat már nem lehet egyes meghatározott juttatásként biztosítani, csupán nettó jogviszonyos jövedelemként.

Kikerülnek a juttatások köréből a jól ismert és sokak által választott/kapott elemek, mint például:

 • munkahelyi étkeztetés,
 • Erzsébet utalvány,
 • helyi utazási bérlet,
 • iskolakezdési támogatás,
 • munkáltató tulajdonában, vagyonkezelésében lévő üdülőben nyújtott üdülési szolgáltatás,
 • önkéntes biztosító pénztárba (egészség, önsegélyező, nyugdíj) befizetett munkáltatói tagdíj-átvállalás.

Megmaradó egyes meghatározott juttatások a munkavégzéshez kötődő juttatások:

 • a céges telefon,
 • üzleti utazás alkalmával történő étkezés,
 • az önkéntes pénztárba fizetett célzott szolgáltatás,
 • üzleti ajándék,
 • reprezentáció,
 • csekély értékű ajándék is a megmaradó elemek közé tartozik annyi változással, hogy az eddig évente három alkalommal adható juttatás, jövőre csak egyszeri lesz a minimálbér 10 %-ig.

Ezeket a juttatásokat a munkáltatók a 2018-as év során még 40,71%-os adóterhelés (juttatás 1,18-as adóalap-kiegészítéssel növelt része után 15% szja és 19,5% eho) mellett biztosíthatják, jövőre viszont már csak nettó jogviszonyos jövedelemként kb. 81,95%-os adóterhelés (munkavállalótól levont és a munkáltató által fizetendő közterhek) mellett lenne adható.Mit tegyen a munkáltató, ha azt szeretné, hogy a munkavállalói még a 2019-es évben is a munkáltató által biztosított, kedvezményes adózás alá tartozó helyi utazási bérlettel utazzon? A helyi utazási bérlet tekintetében lehetőség van éves bérlet vásárlására. Amennyiben a munkáltató még a 2018-as év során – mondjuk december hónapban – megvásárolja a 2019-es évre érvényes helyi utazásra jogosító utazási bérletet, és ezt még 2018. december 31-ig oda is adja a munkavállalónak, akkor ez a juttatás még a 2018-as szabályok szerint 40,71%-os adóterheléssel fog adózni. Ha viszont ezt a 2019-es bérletet csak a 2019-es évben fogjuk átadni akár éves, akár havi bérletek formájában, akkor már 81,95%-os adóterheléssel kell számolnunk.

 

 1. Adómentes juttatások

A jól működő lakástámogatás kikerül az adómentes juttatások közül és az adómentességére vonatkozó rendelkezések hatályukat vesztik 2019. január 1-től. Ezt a juttatást a jelenleg kihirdetett jogszabályi rendelkezések alapján a jövő évtől csak jogviszonyos jövedelemként 81,95%-os adóterhelés mellett lehet majd adni.Megmaradó adómentes elem az óvodai, bölcsődei szolgáltatás térítése, ahol adminisztrációs könnyítést célzó módosítás vezettek be 2019-től, miszerint akkor is adómentesen térítheti meg jövőre a kifizető a juttatást, ha a kiállított számla a magánszemély nevére és nem a szülő foglalkoztatójának a nevére szól.

FONTOS! Egy benyújtott módosító indítvány alapján a sporteseményre szóló belépőjegy vagy bérlet, kulturális szolgáltatás igénybevételére (muzeális intézmény és művészeti létesítmény kiállítására, színház-, tánc-, cirkusz- vagy zeneművészeti előadásra, közművelődési tevékenységet folytató szervezet által nyújtott kulturális szolgáltatás igénybevételére) szóló belépőjegy vagy bérlet tekintetében elképzelhető, hogy megmarad az adómentesség 2019-ben is.

Amennyiben kérdése merül fel a béren kívüli juttatásokkal kapcsolatban, keressen bennünket bizalommal.

WordPress Image Lightbox