H - Cs:08:00-17:00 P:08:00-14:30
+361/780-4383
+361/786-8351
+ 3670/634-2603

Fejlesztési adókedvezmény

Fejlesztési adókedvezmény

Kevés vállalkozó van tisztában lehetőségeivel, ma Magyarországon a beruházásokat követően, bizonyos feltételeknek megfelelve, lehetőség van fejlesztési adókedvezmény igénybevételére.

Az adózás területén is elég széles a lehetőségek tárháza, így egy-egy ötlet, beruházás előtt érdemes felkeresni egy adótanácsadót, aki a felmerült ötletünkhöz megtalálja az adócsökkentő lehetőségeket és tájékoztat minket a kedvezmény érvényesítésének követelményeiről. Az előzetes konzultáció azért is fontos, hogy időben értesüljünk ezekről a lehetőségekről, bár bizonyos esetekben még utólag is van lehetőségünk érvényesíteni a kedvezményeket.

Mi is a fejlesztési adókedvezmény?

A fejlesztési adókedvezményekkel a fizetendő társasági adót lehet csökkenteni. A kedvezmény felhasználását a beruházás megvalósítása után, a beruházással létrehozott eszköz használatba vételekor vagy az azt követő évtől kezdődően 12 éven keresztül, de legkésőbb a bejelentés, illetve a kérelem benyújtásának adóévét követő 16. adóévig lehet érvényesíteni.

Mikor tudom igénybe venni?

A fejlesztési adókedvezményt az alábbi beruházások esetén lehet igényelni:

 • Jelenértéken legalább 3 milliárd forint értékű beruházás
 • Meghatározott kedvezményezett települési önkormányzat közigazgatási területén üzembe helyezett és üzemeltetett, jelenértéken legalább 1 milliárd forint értékű beruházás
 • Jelenértéken legalább 100 millió forint értékű korábban már használatba vett, állati eredetű élelmiszert létesítmény élelmiszer-higiéniai feltételeinek megteremtését szolgáló beruházás.
 • Jelenértéken legalább100 millió forint értékű önálló környezetvédelmi beruházás
 • Jelenértéken legalább 100 millió forint értékű az alapkutatást az alkalmazott kutatást vagy a kísérleti fejlesztést szolgáló beruházás
 • Jelenértéken legalább, 100 millió forint értékű kizárólag film és videógyártást szolgáló beruházás
 • Munkahelyteremtést szolgáló beruházás
 • Jelenértéken legalább 500 millió forint értékű, kis-és középvállalkozások által megvalósított beruházás
 • szabad vállalkozási zóna területén üzembe helyezett és üzemeltetett jelenértéken legalább 100 millió forint értékű beruházás

A beruházásnak olyan induló beruházásnak kell lennie, amit:

 • kis-és középvállalkozás valósít meg, illetve
 • nagy vállalkozás valósít meg
 • Közép-Magyarországi régión kívüli régiók valamelyikébe
 • Közép-Magyarországi régió kormányrendeletben meghatározott támogatható településein új gazdasági tevékenység végzésére irányuló beruházásként.

Milyen intenzitással számolhatok?

A jogszabályokban meghatározott feltétek igen szigorúak, az adózónak nagyon sok mindre szükséges figyelni. Az intenzitás függ a projekt újszerűségétől és a megvalósítás helyszínétől. A társasági adót maximum 80 %-kal lehet csökkenteni, tehát 9% helyet akár 1,8 %-os adókulcs is elérhető.2014. július 01-jétől Pest megyében és Budapesten az általános támogatási intenzitás 0%, ami azt a következményt vonja maga után, hogy itt megvalósuló beruházások után nem vehető igénybe fejlesztési adókedvezmény.

Kivételekkel azonban lehet számolni, így a KKV-k és a középvállalkozások esetében érdemes is elgondolkodni (Piliscsaba, Solymár, Gödöllő, Dunaharaszti, Szigetszentmiklós) ugyanis a támogatási intenzitások a kisvállalkozások beruházásai tekintetében további 20 százalékponttal, középvállalkozások esetében 10 százalékponttal növelhető.

A támogatási intenzitások más régiókban, mint például Észak-Magyarország, Észak-Alföld, és a Dél-Dunántúl esetében a legmagasabb 50 %-kal tudunk számolni, mely KKV-k esetében további 20, középvállalkozások esetében további 10 százalékponttal növelhető.

Hol tudom kezdeményezni?

A fejlesztési adókedvezményt a beruházást tervező vállalkozások kérvényezhetik a Pénzügyminisztériumnál. A tervezett beruházást egy formanyomtatványon kell bejelenteni milyen beruházást terveznek, amihez szeretnék igényelni a fejlesztési adókedvezményt. Kiemelendő, hogy ezt még a projekt megkezdése előtt kell megtenniük, mert elvesztik az adókedvezményre való jogosultságukat, ha a bejelentést vagy a kérelmet a beruházás megkezdését követően nyújtják be.

Néhány dolog, amire érdemes odafigyelnünk!

 • győződjünk meg, hogy tényleg jogosultak vagyunk-e a kedvezményre, így elkerülhetjük a pénzvisszafizetést
 • a beruházás csúszása nem feltétlen jelenti a kedvezmény elvesztését
 • a kedvezményt igénybe vevő vállalkozások adóellenőrzésre számíthatnak
 • nagyon fontos, a jelenérték pontos meghatározása

 

Amennyiben kérdése merül fel a fejlesztési adókedvezménnyel kapcsolatban, keressen bennünket bátran!

WordPress Image Lightbox