H - Cs:08:00-17:00 P:08:00-14:30
+361/780-4383
+361/786-8351
+ 3670/634-2603

Külföldi áfa visszaigénylése? Lehetséges!

Economic Solutions

Külföldi áfa visszaigénylése? Lehetséges!

Magyarországon az áfa visszaigénylése szinte minden vállalkozó, vállalkozás számára ismert folyamat.  Az áfa visszatérítéséről szerencsére akkor sem kell lemondanunk, ha egy másik tagországból szerzünk be terméket, vagy veszünk igénybe szolgáltatást.

Amennyiben jogosultak vagyunk rá, van lehetőségünk a más tagországban megfizetett áfa visszatérítésére is. Emellett harmadik országos ügyletek kapcsán is lehetőség van áfa visszatéríttetésre, amennyiben Magyarországgal úgynevezett viszonosság áll fenn (ilyen harmadik ország Svájc és Lichtenstein, valamint bizonyos feltételek mellett Norvégia).

Ma még rengeteg tévhit kering a külföldi áfa visszaigényléssel kapcsolatban, többek között az, hogy ez valami borzasztóan bonyolult folyamat, sokan pedig azt gondolják, hogy nem is jogosultak a visszatérítésre – ezzel jókora összegektől fosztva meg vállalkozásukat.

Milyen esetekben jár a visszatérítés?

Mielőtt az áfát visszaigényelnénk, természetesen tudnunk kell, hogy az adott tagország vagy harmadik ország vajon megengedi-e az általunk igénybe vett szolgáltatás vagy vásárolt termék áfájának visszaigénylését. Ez országonként eltérő lehet.

Az a másik országban teljesített termékértékesítésre és szolgáltatásnyújtásra, valamint az adott országba irányuló importra felszámított áfa kérhető vissza, melyet a külföldi adóalanyra áthárítottak. Amennyiben az adott országban érvényben lévő szabályok levonási tilalmat telepítenek az adott termékre vagy szolgáltatásra, akkor annak visszatéríttetésére a külföldi adóalany sem jogosult.

Tehát mindig a visszatérítő ország szabályait kell figyelembe venni. Nem lehet visszatéríteni olyan adót, amelyet tévesen számítottak fel vagy ingatlan beszerzéséhez kapcsolódik. Általánosságban az alábbi termékeknél / szolgáltatásoknál igényelhetjük vissza az áfát:

  • éttermi, élelmiszer-vásárlási költségek
  • szállodai költségek
  • taxi, autóbérlési-,tömegközlekedési költségek
  • parkolási költségek
  • üzemanyag, útdíj
  • vásárok, kiállítások belépőjegyei

 Ki jogosult a visszatéríttetésre?

Aki az adott országban nem telepedett le, ahol számára a külföldi adókulccsal felszámították az áfát, azt olyan mértékben tudja visszaigényelni, amilyen mértékben a gazdasági tevékenységéhez hasznosítja a beszerzett terméket vagy szolgáltatást.

A kérelem benyújtásának módja

A közösségi és a harmadik országos kérelmekre más-más szabályok vonatkoznak. A közösségi tagországok között egyablakos rendszer működik, ami azt jelenti, hogy az adóalany csakis a saját tagországi adóhatóságán keresztül indíthatja el a visszatérítési kérelmet, melyet egy elővizsgálat után a hatóság továbbít az illetékes visszatérítő tagországba.

A harmadik országban felszámított adó visszatérítési kérelmet közvetlenül az adott ország adóhatóságához kell benyújtani. (A saját tagországi hatóságnak ebben az esetben nincs közvetítő szerepe.)

A visszatérítési kérelmet legkésőbb a visszatérítési időszakot követő naptári év szeptember 30-ig be kell nyújtani. A visszatérítési időszak maximum 1 naptári év, és minimum 3 hónap lehet – az időszaktól függ a visszakérhető áfa minimális összege is.

Amennyiben kérdése merül fel a külföldi áfa visszaigényléssel kapcsolatban, keressen bennünket bátran!

 

Szabó Ádám

Gazdasági ügyekért felelős igazgató

Economic Solutions

WordPress Image Lightbox