H - Cs:08:00-17:00 P:08:00-14:30
+361/780-4383
+361/786-8351
+ 3670/634-2603

Single Blog Title

This is a single blog caption
Számviteli szolgáltatások

Pályázzunk okosan!

Amikor vállalkozások vezetőivel beszélgetünk, az egyik leggyakoribb beszédtéma a rohamosan élesedő piaci verseny, amelyben egyre több erőforrást kell fordítani a piacszerzésre, ráadásul a fejlesztések önerőből való finanszírozása is sokszor komoly fejtörést okoz.  A piac márpedig változik, és bár a heves változásokra mindig kialakul egy sor megoldás is, az is törvényszerű, hogy nem minden vállalkozás tud elég gyorsan és hatékonyan reagálni.

Hitel vagy pályázat?

Nyilván minden vállalkozás a számára legkedvezőbb megoldásokkal szeretne pénzügyi forráshoz jutni. A rengeteg finanszírozási konstrukció közül az egyik legkézenfekvőbb forrásszerzési lehetőség a pályázat, és a hitel kettőse. Pont ezért számtalan buktatót is rejt magában, amelyek némi előrelátással és gondos tervezéssel kiküszöbölhetők.

Íme, 5 nélkülözhetetlen tanács:

  1. Tervekhez a pályázatot

A pályázatok egyik íratlan alapszabálya, hogy a terveinkhez nézzünk pályázatot, és ne a pályázathoz nézzünk elképzeléseket. Igyekezzünk úgy hangolni a projektünket, hogy az a lehető legközelebb essen a pályázat elérni kívánt céljához.

De mi a teendő akkor, ha a közeljövőre nincs még konkrét fejlesztési elképzelésünk? Ebben az esetben érdemes jóval előrébb tekinteni, és számba venni a már aktív, és a még csak tervben lévő pályázatokat. Az uniós támogatások egyik nagy hátránya, hogy a pályázati kiírás nem feltétlenül akkor történik meg, amikor a legnagyobb szükségünk lenne rá. Ezért jó, ha tisztában vagyunk a jövőbeli lehetőségeinkkel, és hogy ezek közül melyikből profitálhatunk valamilyen módon.

  1. Tegyünk fel kérdéseket!

Az talán evidencia, hogy akkor pályázzunk, ha alaposan megfontolt, átgondolt az ötletünk, tervünk, amelyre a vissza nem térítendő támogatást igényeljük. És még ilyenkor is számolnunk kell olyan kellemetlen lehetőségekkel, amikor valamilyen külső, vagy belső hatás miatt problémák adódnak vállalkozásunkkal.

Ne feledjük azt sem, hogy a projekt megvalósítási és fenntartási ideje jellemzően (de nem minden esetben) 5 év szokott lenni. Ez azt jelenti, hogy a megvalósításhoz 3 év áll a rendelkezésünkre, a fenntartási időszak pedig minimum további két évig tartandó. Fontos figyelembe vennünk azt a megkötést is, hogy akár egy fejlesztési-, eszközbeszerzési, akár pedig ingatlanfejlesztési pályázatról van szó, a pályázati kereteken belül megszerzett eszközöktől és/vagy ingatlanoktól semmilyen módon nem válhatunk meg.

  • Fel vagyunk készülve az esetleges nehézségek kezelésére?
  • Mi a helyzet a projekt jövőjével? Működőképes lesz akkor is, ha már lejár a pályázati támogatás, viszont fennáll még a fenntartási kötelezettségünk?
  • Ha gondok adódnak a fenntartási időszakban, hogyan fogjuk megoldani?

Bizony, előfordulhat, hogy a támogatási pénz elfogyott, a költségvetésünk viszont nem bírja el a pályázati terheket. Hogy ne veszélyeztessük vállalkozásunk likviditását, ilyenkor jó megoldás lehet egy pályázati hitelkonstrukció igénybevétele. Ezek kedvezőbb feltételeket szabnak, mint az általános banki hitelek, többnyire 0%-os kamatfizetési kötelezettséggel.

  1. A megvalósítási helyszín

Mind az Európai Unió, mind pedig Magyarország az úgynevezett konvergencia régiókat – vagyis a Közép-Magyarországon kívül eső – területeket kívánja felzárkóztatni, így ezekben a régiókban több lehetőségünk van az Európai Uniós pályázatokon való indulásra.

Mi a helyzet akkor, ha székhelyünk kívül esik a konvergencia régiókon?  Be kell érnünk a kevesebb lehetőséggel?

Nem feltétlenül! Ugyanis minden pályázati elbírálás során a megvalósítási helyszín számít, így ha az országban valamelyik konvergencia régióban is rendelkezünk telephellyel, úgy semmi akadálya annak, hogy ott pályázzunk támogatási forrás igénybevételére. (És persze fordítva is, ha a telephelyünk kívül esik ezeken a régiókon, de a székhelyünk nem, ugyanígy működik). Természetesen a pályázaton nyert összeget a konvergencia területen belüli érdekeltségünkre kell fordítanunk kötelező jelleggel!

Fontos tudni, hogy a támogatási intenzitás tekintetében is van területi korlátozás, így az egyes régiókban eltér(het) a vissza nem térítendő támogatás aránya.

  1. Végeztessünk előminősítést!

Ezt a lépést sokan feleslegesnek tartják, pedig sok későbbi kellemetlenségtől megóv bennünket, ráadásul így biztosak lehetünk abban, hogy valóban megfelelünk a pályázati követelményeknek.

A pozitív előminősítés alapkövetelménye, hogy cégünk legalább 1 lezárt üzleti évvel rendelkezzen, és kockázatmentes, nyereséges legyen.

  1. Bízzuk profikra!

Emlékszünk még? Cipőt a cipőboltból! Vagyis ne a profi pályázatírón akarjunk spórolni, hiszen egy pályázat összeállítása komplex folyamat.  A pályázatot lehet megírni és jól megírni – a különbség a sikeresség szempontjából óriási.

Egy hozzáértő pályázatíró csak olyan pályázati anyagot ad ki a kezéből, amely felépítése mind szakmailag, mind formailag és tartalmilag megfelel az előírásoknak, ezen kívül pedig a teljes időszakban támogatja a pályázót, a projektötlet megszületésétől, a pályázat benyújtásán át, egészen az utókövetés végéig.

Összefoglalva tehát, alaposan gondoljuk át, hogy mire van szükségünk, mi az, amire van szükségünk, de a távolabbi terveink közé kell sorolnunk. Ha a pályázat nem előfinanszírozású, akkor van-e szükségünk hitelre, vagy meg tudjuk oldani saját zsebből? Keressünk olyan pályázatot, ami a lehető leginkább a mi céljainkat hivatott szolgálni, és ha adott pillanatban nincs ilyen, akkor legyünk türelmesek és várjunk, mielőtt meggondolatlan döntést hozunk.

Kérdései vannak a témával kapcsolatban? Keressen meg velük bátran!

 

Szabó Ádám

Gazdasági ügyekért felelős igazgató

Economic Solutions

WordPress Image Lightbox